Quantcast
Channel: IssueX
Viewing all articles
Browse latest Browse all 72

Epäinhimillisyydestä mainostauluestetiikan keinoin

$
0
0
Laura Gustafsson ja Terike Haapoja

Kirjailija Laura Gustafssonin ja kuvataiteilija Terike Haapojan valinta Flow Festivalin Vuoden taiteilijoiksi sattui sopivasti. Työparin Toisten historia -hanke oli varannut Suvilahden Tiivistämön vuoden 2016 syksyksi uuden teoksensa käyttöön. Museum of Nonhumanity – Epäihmisyyden museo tulee esittelemään epäinhimillistämistä ja eläimeksi määrittelemistä sorron välineenä. Tuntui luontevalta, että elokuussa Flow-festivaalilla esillä olevat teokset toimisivat eräänlaisena esinäytöksenä museolle.

Flow’hun teokset pitää kuitenkin tehdä festariympäristön ehdoilla.

”Flow’ssa  teosten täytyy olla kokemuksellisempia ja helpommin lähestyttäviä. Museosta tulee paljon kielivetoisempi”, Teatterikorkeakoulusta dramaturgiksi valmistunut Laura Gustafsson kertoo.

Kaksikko kaavailee vievänsä festivaalialueelle ainakin videoteoksen ja installaatioita. Estetiikkansa Flow-teokset lainaavat mainosmaailmasta. Tekijät mainitsevat myös Blade Runner -elokuvan yhtenä inspiraation lähteenään.

Lähestymistapa on Gustafssonille ja Haapojalle tyypillinen: projekteissaan he ovat usein valjastaneet eri instituutioiden esityskäytäntöjä oman taiteensa välineiksi.

Epäinhimillistämisen museo on kolmas osa Gustafssonin ja Haapojan yhdessä toteuttamaa Toisten historia -kokonaisuutta. Siinä taiteilijat ovat tutkineet ihmisen ja muiden lajien suhdetta ja etsineet mahdollisuuksia katsoa asioita muiden elollisten kuin ihmisten näkökulmasta. Aiemmat osat ovat olleet ei-inhimillisten olentojen oikeudellista asemaa pohtinut Oikeusjuttu-esitys ja Kaapelitehtaalle 2013 toteutettu Naudan historian museo.

Aihe, epäinhimillistävä retoriikka ja sen yhteys rasismiin, seksismiin ja väkivaltaan, tuntuu nyt vielä ajankohtaisemmalta kuin kolme vuotta sitten taiteilijoiden aloittaessa sen parissa.

”Toiseuttava kieli ja vihapuhe ovat lisääntyneet Suomessakin. Siksi aiheeseen tarttuminen tuntui suorastaan poliittiselta ja eettiseltä velvollisuudelta”, Kuvataideakatemian tohtoriohjelmassa väitöstutkimusta tekevä Haapoja pohtii.

Taideyliopisto on Flow Festivalin taide­sisältöjen pääyhteistyökumppani ja tuottaa poikkitaiteellisia sisältöjä ympäri festivaalialuetta Helsingin Suvilahdessa.

The post Epäinhimillisyydestä mainostauluestetiikan keinoin appeared first on IssueX.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 72

Trending Articles