Quantcast
Channel: IssueX
Viewing all articles
Browse latest Browse all 72

Normit rikki

$
0
0

”Huumori on hyvä tie katsojan sisään. Kun video on saanut katsojan nauramaan, teos on jo päässyt ihon alle. Kun katsoja lakkaa nauramasta, hänen pitää miettiä miksi olen tehnyt teoksen”, Jari A. Juvani sanoo.

Juvani on pukeutunut valokuvateoksissaan usein dragiin ja maalannut kyntensä sekä huulensa korostetun räikeällä punaisella. Näin esimerkiksi viime vuonna aloittamassaan One-Man Show -videosarjassaan, jossa hän poseeraa drag-asussa traktorin kauhassa.

Juvani tutkii taiteessaan sukupuoli-identiteettiä ja -rooleja, provosoi ja leikkii niillä, mutta leikki on vakavaa ja analyyttistä.

”Sukupuoli-identiteetin tutkiminen on ollut taiteessa ajankohtaista jo kauan, mutta se ei ole vielä poistumassa. Emme vielä ole päässeet siihen pisteeseen, ettei siitä pitäisi pitää meteliä. Todellinen tasa-arvoisuus on vielä ison työn takana, valitettavasti.”

Juvani haluaa rikkoa totuttuja ja vallitsevia normeja. Hän käyttää kynsilakkaa usein myös siviilissä. Hiuksetkin olivat vielä jokin aika sitten pitkät, joita hän piti usein letillä. Kun Juvani leikkasi hiuksensa, hän huomasi olevansa hyväksytympi muiden silmissä.

”Jos ajatellaan, että normi on valkoinen länsimainen heteromies, siitä irtautuminen vaatii, että se tehdään fyysisellä tavalla. Esimerkiksi laittamalla kynsilakkaa osoitan sen, etten kannattele näitä normeja. Samalla altistan itseni toiseudelle, olenkin yhtäkkiä tuntematon, pelottava ja uhkaava.”

Juvani on kotoisin Ylitorniolta Lapista. Kotikylänsä maisemiin hän palaa myös One- Man Show’ssa.

”Palaan siihen mielenmaisemaan, josta halusin aina pois. Ymmärsin, etten kuulu sinne, tai se tehtiin mulle selväksi.”

Juvanin taide lähtee henkilökohtaisuudesta, ja henkilökohtainen on poliittista. Hän tunnustautuu poliittiseksi taiteilijaksi.

”Pidän taidettani poliittisena. Varsinkin uuden hallituksen myötä poliittisuuteni on korostunut entistä vahvemmin. Ymmärsin jo aikaa sitten, että minun olemassaoloni on poliittinen asia.”

Hän sanoo, ettei ole koskaan kokenut sosiaalisen sukupuolen taakkaa omakseen, eikä ole halunnut sitä taakkaa kantaa.

”Lapsena ja teininä yritin mukautua vahvasti normeihin, koska ulkopuolisuuden kokemus lapselle pienellä paikkakunnalla on tosi väkivaltainen. Mutta vaikka yritin seurata normeja ja olla osa yhteiskuntaa, silti koin olevani yksin.”

Ymmärsin jo aikaa sitten, että olemassaoloni on poliittinen asia.

Juvani ei kuitenkaan käsittele töissään pelkästään sukupuolirooleja, seksuaalisuutta ja siihen liittyvää toiseutta. Hän valmistuu Kuvataideakatemiasta tämän vuoden lopulla, ja lopputyö käsittelee kuolemaa.

Taiteilijaksi opiskelu tai taiteilijaura eivät olleet Juvanille teini-iässä itsestäänselvyys, sillä taiteilijan toimeentulo on epävarmaa. Taiteelliselle uralle häntä kannustivat kaksi isän vanhempaa naisserkkua, joiden kanssa hän ystävystyi jo viisivuotiaana.

Kuvanveisto oli hänen ensirakkautensa taiteisiin, sitten hän siirtyi valokuvaukseen ja siitä videoihin. Ensin hän opiskeli Torniossa audiovisuaalista viestintää, ja vaihtoi vuoden jälkeen kuvallisen ilmaisun opiskelijaksi. Tampereen ammattikorkeakoulussa hän suoritti kuvataiteilijan amk-tutkinnon, josta siirtyi jatkamaan maisteriopintoihin Kuvataideakatemiaan syksyllä 2013.

Kuvataideakatemiassa on ollut viime vuosina paljon kehoon ja sukupuoli-identiteettiin liittyviä kursseja.

”Kahtena vuonna on järjestetty normikriittinen taidepiiri, joka ei liittynyt sukupuoleen vaan normeihin. Pidin siitä tosi paljon, sillä se oli monipuolista ja vieraina kävi taiteilijoita ja aktivisteja. Jokaisen ihmisen pitäisi käydä normikoulutus, että ymmärtää oman etuoikeutensa.”

Juvani sanoo olevansa kiinnostunut taiteesta melko valikoivasti. Hän ei seuraa sitä aktiivisesti, sillä tärkeää on, ettei elämä ole vain taidetta.

Vaikutteita hän saa kuvataiteesta, mutta myös muualta, kuten dragista, elokuvista ja omasta elämästään.

Yksi häntä puhuttelevista muusista on Disneyn Pieni merenneito -elokuvan paha mustekalanoita Ursula, jonka tavoitteena oli valta.

”Olin pieni, kun näin sen elokuvan, mutta on minusta mieletön. Ursula on yhä minulle idoli: vahva ja päämäärätietoinen.”

Hannu Pöppönen on kulttuuriin ja designiin erikoistunut vapaa toimittaja.

J. A. Juvani

  • Syntynyt 1988 Ylitorniolla
  • Valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi 2013.
  • Aloitti opinnot Kuvataideakatemiassa vuonna 2013, valmistuu tämän vuoden lopulla.
  • Yksityisnäyttelyt: Little Evil Kuva/Tilassa Helsingissä (2014), Conspiracy Katko Galleriassa Tampereella (2013).
  • Harrastukset taiteen tekemisen ohella: musiikki ja kirjallisuus.
  • Lisätietoja: https://jajuvani.wordpress.com/

The post Normit rikki appeared first on IssueX.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 72

Trending Articles