Quantcast
Channel: IssueX
Viewing all articles
Browse latest Browse all 72

Luovuus syntyy yhteisessä tekemisessä

$
0
0
Patrick Furu

Taide on luovaa. Siksi taiteilijoita pidetään lähtökohtaisesti luovina yksilöinä. Mielikuvat rajoja rikkovasta, lähes mielipuolisesta Dalísta tai yksinäisestä säveltäjänero Beethovenista erityisen luovina yksilöinä ovat vahvoja. Tutkimusten mukaan luovuus pelkästään yksilön ominaisuutena on kuitenkin myytti. Vaikka yksilöt ovat luovien prosessien kannalta välttämättömiä, on yksilöiden muodostamien ryhmien sisäinen vuorovaikutus tärkeämpää luovien tuotosten kannalta. Tarvitsemme muita, jotta luovuus saa tuulta siipiensä alle.

Luovuuden tutkimuksessa on viime vuosina herätty tarpeeseen keskittyä yksilöiden sijaan ryhmiin ja yhteisöihin. Taideyliopiston tutkimusprojektissa Ensembles in Higher Arts Education: mapping concepts and practices of ensembles and collaborative working at the University of the Arts Helsinki tarkastellaan juuri ensembleja eli eri taiteissa toimivia ryhmiä. Projekti on tiettävästi alallaan ensimmäinen, jossa tutkitaan kaikkia taiteenlajeja ja myös poikkitaiteellisia ryhmiä.

Tutkimuksen perusteella kollektiivisessa luovuudessa nousee esille erityisesti kaksi seikkaa: hetkellisyys ja fasilitointi. Kun ollaan luomassa musiikkia, näyttämötaidetta tai kuvataidetta yhdessä, varsinaisia luovia hetkiä on vain hetkittäin. Luova ensemble ei siis ole leimallisen luova koko ajan, vaan tarvitaan eräänlais­ta lämmittelyä, jotta päästään yhteiseen luovaan olo­tilaan. Ja silloinkin kollektiivisesti luovat hetket ovat ohikiitäviä.

Toinen tutkimuksessa esiin nostettava seikka on ensemblen fasilitointi. Perinteisesti voitaisiin puhua johtamisesta, mutta useat taiteilijat kuvailivat kollektiivisen luovuuden johtamista paremminkin fasilitoinniksi. Tällaisen henkilön rooli on pyrkiä ”kirkastamaan ja saavuttamaan yhteinen visio”. Tällöin johtajuudessa ei pyritä vakuuttamaan muita oman näkemyksen hyvyydestä, vaan ”herättämään jokaisen prosessiin osallistuvan luovuus”. Tasapaino aloitteellisuuden ja muille tilan antamisen välillä on keskeinen. Jotta yhteisiin erityisen luoviin hetkiin päästään, on fasilitaattorin luotava kaikille turvallinen olotila, jossa ensemble voi mennä epämukavuusalueelle ja löytää uusia ideoita. Näin annetaan edellytykset kollektiivisten luovien hetkien toteutumiseen.

Kirjoittaja Patrick Furu toimii lehtorina Sibelius-Akatemian Arts Management -koulutusohjelmassa ja apulaisprofessorina Hankenilla.

The post Luovuus syntyy yhteisessä tekemisessä appeared first on IssueX.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 72

Trending Articles