”Dialogissa oppilaiden opettaja ja opettajan oppilaat lakkaavat olemasta, ja tilalle tulee uusi käsite: opettaja-oppilas yhdessä oppilas-opettajien kanssa.[…] Heillä on yhteinen vastuu prosessista, jossa kaikki kasvavat.” Paulo Freire
Ensi keväänä Teatterikorkeakoulun opettajat ja opiskelijat pääsevät tutustumaan käytännössä brasilialaisfilosofi Paulo Freiren pedagogiseen ajatusmaailmaan, sillä TeaK on aloittamassa kansainvälisen yhteistyön Brasilian São Paulossa sijaitsevan Escola de Teatron kanssa.
Koulun opetusfilosofia pohjautuu Freiren ajatuksiin dialogisesta pedagogiikasta, jossa korostuvat muun muassa oppimisen epähierarkisuus, yhteistyö ja keskinäinen luottamus. Ajatuksena on, että taiteilijat oppivat toisiltaan. Siinä, missä opettaja opettaa oppilasta, myös oppilas opettaa opettajaa. Artists nurture artists, kuten koulu linjaa.
Opinnot koostuvat moduuleista, jotka jokainen voi suorittaa haluamassaan järjestyksessä. Mikään moduuli ei siis vaadi alleen muita opintoja. Samassa moduuliryhmässä saattaa olla vasta opintonsa aloittaneita ja jo lopettamassa olevia.
Lehtori Eero-Tapio Vuori oli keväällä tutustumassa Escola de Teatroon yhdessä maisteriopiskelija Markus Sundblomin kanssa. Vuori odottaa erityisesti pedagogista yhteistyötä ja uskoo sen olevan silmiä avaavaa myös opiskelijoille.
”On tärkeää, että opiskelijoilla on mahdollisuus päästä pois eurooppalaisesta kuplasta. São Paulon koulussa pääsee oppimaan uudesta näkökulmasta. Koulun pedagoginen puoli on kiinnostava ja vaikuttava. Oppiminen on horisontaalista ja koulussa on vahva yhteisöllisyyden aspekti”, Vuori kertoo.
Koulu on taiteilijoiden perustama ja vetämä. Sen tavoitteena on tarjota pääsy teatteriopintojen pariin kenelle tahansa tulotasosta riippumatta.
Teoriaa tekemisen ehdoilla
Sundblomin mukaan koulun opetustyyli vaikuttaa kokeelliselta ja opiskelijaystävälliseltä.
”Opetuksen rakenne on sellainen, että puolen vuoden aikana pääsee tekemään kolme produktiota nopealla tempolla. Teokset ovat luonnosmaisempia, niitä ei hiota pitkään. Teoreettinen opiskelu on alisteista proggisten tekemiselle. Opetus on opiskelija- ja taiteilijalähtöistä”, Sundblom sanoo.
Lisäksi Brasilia on jo itsessään mielenkiintoinen maa teatterintekijälle, toteavat Vuori ja Sundblom.
”Kun on käynyt Brasiliassa, Suomi vaikuttaa aika pieneltä, sievältä ja järjestäytyneeltä. Kulttuurierot vaikuttavat opetukseen. Tapa tehdä on hyvin erilainen”, Sundblom sanoo.
”Brasiliassa et tiedä, kuka on brasilialainen, kuka on turisti. Uskonnot sekoittuvat iloisesti keskenään. Kaikkea voidaan käyttää sekaisin kaiken kanssa. Ne ovat hämmentäviä kokemuksia”, Vuori lisää.
TeaKin ja Escola de Teatron yhteistyö sisältää neljä pilaria: opiskelija- ja opettajavaihdon, pedagogisen dialogin ja kehittämistyön, tutkimusprosessin yhteiskunnallisen ja osallistuvan teatterin tekemisen tavoista sekä taiteellisen yhteistyön. Tarkoitus on siis tehdä myös yhteisiä produktioita.
Vuoren mukaan tavoitteena on luoda pitkäaikainen yhteistyökuvio, jossa vaihto tulee osaksi myös opettajien vuosirytmiä. Ensimmäinen osa yhteistyöstä alkaa näillä näkymin ensi keväänä opiskelija- ja opettajavaihdolla. Rahoitus projektin osalta on vielä auki, mutta Vuoren mukaan sekä São Paulon päässä että Helsingissä tehdään asian eteen kovasti töitä.
”Usein tehdään one shoteja – nähdään hirveä vaiva ja sitten hanke loppuu juuri, kun tutustutaan toisiin. Kaikkein tärkein haaveeni on, että tästä tulisi pysyvä rakenne”, Vuori sanoo.
”Että päästäisiin todella syvemmälle, eikä aina tarvitsisi aloittaa alusta.”
Käyttämätöntä potentiaalia
Osana São Paulon teatterikoulun kanssa tehtävää yhteistyötä on tarkoitus toteuttaa viisivuotinen tutkimushanke, joka tarkastelee yhteiskunnallisen ja osallistuvan teatterin käytäntöjä Suomessa ja Brasiliassa. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston sosiaalipedagogiikan lehtorin Sanna Ryynäsen kanssa.
Ryynäsen mukaan erityisesti tässä ajassa, kun yhteiskunnallinen ilmapiiri on muuttunut ja eriarvoistuminen lisääntyy, on tärkeää pohtia, mitä keinoja voidaan löytää ja millä tavoin ihmisiä voidaan kannustaa osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen.
”Yhteiskunnallinen ja osallistuva teatteri on osin vielä käyttämätön potentiaali. Brasilia on tässä yksi pioneeri, joten halusimme tarttua tähän”, Ryynänen kertoo.
Tutkimuksessa kartoitetaan, miten yhteiskunnallisen teatterin käsitteet, käytänteet ja rajanvedot ymmärretään, miten yhteiskuntatieteiden ja teatterikentän vuoropuhelua voitaisiin lisätä ja miten Teatterikorkeakoulun opetusta ja teatterikenttää Suomessa voitaisiin vahvistaa tällä alalla.
Tutkimusta tehdään haastattelujen ja toimintatutkimuksen keinoin, ja sen myötä on tarkoitus toteuttaa myös käytännön hankkeita. Suunnitelmissa on perustaa kaksi pienimuotoista opiskelija- ja opettajavoimin pyörivää teatteria: favelateatteri São Pauloon ja lähiöteatteri Helsinkiin.
Tutkimushankkeen rahoitus on vielä auki, mutta ensimmäisiä haastatteluja toteutetaan jo lokakuussa, kun Ryynänen lähtee yhdessä TeaKin delegaation kanssa São Pauloon selvittämään yhteistyön jatkoa.
The post Taiteilijat ravitsevat toisiaan kansainvälisessä yhteistyössä appeared first on IssueX.